Nak Berhenti Kerja? Inilah Cara Untuk Hantar Surat Rasmi Kepada Majikan

Nak Berhenti Kerja? Inilah Cara Untuk Hantar Surat Rasmi Kepada Majikan
Jobstreet content teamupdated on 06 October, 2021
Share

Anda memang bersyukur dapat bekerja dengan majikan semasa tetapi sudah tiba masanya anda letak jawatan dan move on. Sama ada anda telahpun menerima tawaran kerja baru, ingin sambung pelajaran, atau perlu jaga ibu bapa yang sakit, surat berhenti kerja harus ditulis dan dihantar.

Jangan risau. Kami akan bantu anda untuk menulis surat rasmi berhenti kerja kepada majikan anda. Templat yang disertai di bawah adalah sesuai untuk semua jenis pekerjaan termasuk kerja kilang, runcit, korporat dan agensi. Jika anda ingin beri notis 24 jam, kami juga telah sertai contoh tersebut.

Kenapa Perlu Tulis Surat Rasmi Berhenti Kerja

Sebelum bermula menulis surat, anda mungkin telahpun memberitahu majikan secara tidak rasmi. Dalam perbincangan ini, anda telah mengatakan niat dan sebab untuk berhenti kerja supaya mereka lebih bersedia untuk langkah seterusnya. Jadi, kenapa anda masih perlu tulis surat rasmi? Tak cukupkah untuk hanya mengatakan niat nak letak jawatan secara lisan?

Surat rasmi sebenarnya adalah perkara penting untuk direkodkan dalam sistem syarikat dan profil anda sebagai seorang pekerja. Kalau ada apa-apa hal atau percanggahan, semua pihak boleh rujuk semula kepada surat rasmi tersebut. Hal ini boleh mengelakkan salah faham sebab semuanya ditulis secara black and white. Lebih-lebih lagi, pengurus sumber manusia atau HR boleh menyediakan dokumen yang diperlukan untuk proses peletakan jawatan anda.

Format Asas Surat Rasmi Berhenti Kerja

BAHAGIAN 1

Anda tak perlu tulis ayat berbunga-bunga. Dalam ayat atau perenggan pertama, nyatakan sahaja jawatan anda dan tarikh berhenti kerja. Anda tak perlu juga untuk menulis tujuan anda secara terperinci. Majikan anda sudahpun tahu sebab anda ingin letak jawatan ketika perbualan bersama majikan secara tidak rasmi. Jadi, pasti perenggan pertama anda tepat dan ringkas.

BAHAGIAN 2

Seterusnya, tulislah kata-kata terima kasih dan kesyukuran atas peluang pekerjaan ini. Dalam bahagian ini, anda boleh nyatakan perkara menarik yang anda alami serta pengajaran yang dipelajari ketika bekerja dalam syarikat tersebut. Walaupun anda mungkin gembira untuk meninggalkan pekerjaan ini, anda masih perlu berbaik-baik dengan majikan supaya anda meninggalkan kesan positif serta memperoleh surat rujukan atau referral letter yang baik.

BAHAGIAN 3

Akhir sekali, nyatakan niat anda untuk membantu dalam proses penyerahan jawatan tetapi jangan janji perkara yang anda tidak boleh lakukan. Hanya tulis beberapa ayat yang menyatakan hasrat untuk memastikan proses penyerahan jawatan berjalan lancar sehingga hari terakhir anda.

Contoh Umum Surat Rasmi Berhenti Kerja

Secara amnya, notis berhenti kerja adalah dalam masa satu atau dua bulan. Berikut adalah contoh umum surat rasmi berhenti kerja yang ringkas.

Contoh Surat Rasmi Berhenti Kerja Notis 24 Jam

Apabila menulis notis berhenti kerja yang lebih singkat, anda dinasihatkan untuk menyatakan tujuan anda. Ini adalah untuk mengelakkan salah faham dan sebagai tanda hormat. Contoh surat rasmi berhenti kerja dengan notis 24 jam adalah seperti berikut.

Syabas! Anda Kini Bersedia Untuk Peluang Hidup Baru

Proses peletakan jawatan ini adalah langkah yang sangat berani untuk diharungi. Setelah menghantar surat rasmi berhenti kerja, anda bolehlah bersedia untuk menjelajah peluang baru dalam hidup.

Kami di JobStreet memuji keberanian dan dedikasi anda. Jika anda inginkan bantuan untuk memudahkan langkah yang seterusnya, lawati halaman Sumber Kerjaya untuk tips kemajuan kerjaya anda.

More from this category: Workplace wellbeing

Top search terms

Want to know what people are searching for on Jobstreet? Explore our top search terms to stay across industry trends.

Subscribe to Career Advice

Get expert career advice delivered to your inbox.
You can cancel emails at any time. By clicking ‘subscribe’ you agree to Jobstreet’s Privacy Statement.